Eski yapı güçlendirme çalışmaları zaman içinde yorulmuş, deformasyona uğramış, taşıyıcı elemanlarında bazı tahribatlar meydana gelmiş yapının dayanımını arttırarak ömrünü uzatma ve daha kullanışlı hale getirme işlemleridir. Eski bir yapının zamana bağlı olarak çelik donatılarında çürüme, korozyona uğrama gibi durumlar meydana gelebilir. Yine zamana bağlı olarak beton miktarında eksilme, yapının zemininde oturmalar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlar yapının taşıyıcı sistemlerinin mukavemetini azaltarak üzerine gelen yükleri taşıma kapasitelerini düşürmektedir. Bu sebeple eski binalarda güçlendirme yapmak binanın kullanım süresini uzatmak adına oldukça önemli bir uygulamadır. Bunun yanı sıra eski yapılar genellikle yığma yapılar olduğundan ve kullanılan malzemeler de ilkel yöntemlerle elde edildiğinden muhakkak güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda Oftek inşaat olarak uzun yıllardır hizmet vermekteyiz ve şu ana kadar aldığımız tüm güçlendirme çalışmalarını başarıyla yerine getirmiş bulunmaktayız. Bizleri tercih ederek kendinizi güvence altına alabilirsiniz.
Eski Yapılarda Güçlendirme Nasıl Yapılmaktadır?
Eski yapı güçlendirme işleminde ilk olarak güçlendirilecek yapının mühendis, mimar gibi uzman kişilerce incelenmeli ve nasıl bir güçlendirme yöntemi uygulanacağı belirlenmelidir. Her yapı kendine özgü özelliklere sahiptir. Yani taşıyıcı sistemleri, kullanılan malzemeler, üzerine uygulanan kuvvetler farklıdır. Bu sebeple her yapı için özgün güçlendirme yöntemleri kullanmak gerekmektedir. Yapı güçlendirmeden önce bazı performans analizlerine tabi tutularak yapının statiği ortaya konmalıdır. Bu işlemler için eğer önceden hazırlanan mimari ve statik projeler varsa bunlar incelenir yoksa da rölöve çalışmalarıyla yeni projeler hazırlanır ve güçlendirmenin nasıl yapılması gerektiğine karar verilir.
Eski yapılar bir nevi tarihi yapı niteliği de taşıdığından bu yapılarda kullanılacak güçlendirme yöntemleri arasında sağlamlaştırma; zemin güçlendirmesi, taşıyıcı sistemin güçlendirilmesi, kullanılan malzemelerin ekleme yapılarak güçlendirilmesini kapsamaktadır. Bunun dışında yapıda bazı bölümlerde meydana gelen eksilmeler giderilerek bütünleme uygulamasıyla yapının dayanımının arttırılması, eskiyen bölümlerin uygun malzemeler kullanılarak yenilenmesi gibi yöntemler kullanılabilmektedir.
Yapıda meydana gelen sıva dökülmesi, bağlayıcı malzemede eksilme gibi durumlar için de daha önceki malzemeye uygun malzemeler kullanılarak güçlendirme yapılabilmektedir. Burada daha önce kullanılan malzemeye uygun malzeme kullanılması iki farklı malzemenin birbirlerine uygulayacakları yüklerin yapıya zarar vermesini önlemek adına önemli bir husustur. Yapının duvarlarında meydana gelen deformasyonlar için lifli polimer çubuklar kullanılarak veya enjeksiyon yöntemi ile dayanımın arttırılması mümkün olabilmektedir. Böylece uygulanan eski yapı güçlendirme yöntemleri ile yapının ömrü uzamış dayanımı artmış olacaktır.